wszystko fajnie tylko zastanów sie z kolorem wiem ze czarny fajnie wyglada tez mi sie podobał ---do czasu 4 miesiace po zakupie i czar czerni prysł -tz. zmatowienia jak nie wypolerujesz to wyglada(nie to juz nie wyglada)fatalnie przecieranie sie lakieru na wykrojach dzwi .ja jako nieliczny mam to zrobione ale juz sie znowu zaczyna wycierac .zobacz sobie w autach demonstracyjnych i na jazdy probne wtedy bedziesz wiedział dokładnie co kupujesz... bo tak to jestem zadowolony jakies tam pierdolki były i tyle -ale lakier to masakra...
zakup RS-a - prośba o poradę
Zwiń
X
-
w sumie ważna uwaga z tym czarnym i też czytałem na angielskich forach, że czarny skody to porażka, ale jakoś chyba nie mam wyboru, bo bo tak:
Ten czerwony flamenco czy tam jak mu tam cordoba to jest chyba niemetaliczny, nie? niemetaliczny będzie chyba zbyt strażacki.
Z metalicznych to chyba jest tylko niebieski, ale akurat łodcień mi nie podchodził, pozatym mam już niebieską xsarę... Może to śmieszne, ale jakoś by mi to dziwnie w garażu wyglądało...
Żółty odpada (muszki), biały też (czyścioszkiem nie jestem). Srebrny jakiś taki za bardzo pospolity. Zostaje drogą selekcji tylko czarny, bo już nie wiem co...
Przeczytałem wasze wątki o lakierze i wnękach drzwi i muszę powiedzieć, że w mojej xsarze (też 2 uszczelki) są paski taśmy przezroczystej ponaklejane w kilku miejscach. Pamiętam, że jescze niedawno zastanawiałem się po co one tam są. Teraz już wiem. Jutro się przyjrzę, czy też się przeciera.
To jaki kolor waszym zdaniem najtrwalszy? Czarny przynajmniej sobie mogę markerem zaprawić
Komentarz
-
-
Czarny jest najladniejszy. Fakt, ryski itd widac jak cholera, ale "nie widzisz, czego nie chcesz zobaczyc". Po prostu lepiej sie nie przygladac samochodowi z bliska. Natomiast widok czarnego, czystego, o zachodzie slonca.. gdy znikaja plamki, ryski, a zostaje czarna lustrzana powierzchnia... ten widok jest bezcenny... nawet po paru latach.O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mieczCiemne szyby (SUNSET) z tyłu (tam siedzieć będą dzieci) chyba najlepiej do czarnego pasujążycie zaczyna się powyżej 4000 rpm
Komentarz
-
-
Widzialem na zywo RS w kolorze blau i w kolorze czarnym.
Blau wyglada calkiem lagodnie. Nie jest IMHO tak wyzywajacy jak na zdjeciach.
Natomiast czarny RS wygladal jak dla mnie zle. Przez za male kola (17-ki), do tego pochowane w nadkolach i przez brak listew odcinajacych zrobila sie taka wielka czarna kula na cienkich nozkach.
W kazdym razie takie byly moje odczucia.
Dlatego najlepiej obejrzec na zywo (wiem, ze to jest trudne w przypadku RS-a) zanim zdecyduje sie o zakupie.TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Mr T.http://www.skoda-auto.pl/galeria/octavia_rs/
Tu masz OIIRS czerwoną, żółtą i niebieską :wink:
W sumie to mógłbym dołożyć te felgi, dopłata jedyne 1200 pln, ale obawiam się że 18-tki niezbyt się nadadzą na dziurawiznę polsko-drogową
No i nie wiem jeszcze ile droższe są opony na 18-tki.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mieczZ metalicznych to chyba jest tylko niebieski, ale akurat łodcień mi nie podchodził, pozatym mam już niebieską xsarę... Może to śmieszne, ale jakoś by mi to dziwnie w garażu wyglądało...
Komentarz
-
-
miecz, Mam takie pytanie, dowiedz sie czy SUNSET – tylne szyby o wy½szym stopniu przyciemnienia (dotyczy ·kody Octavia Combi RS) to przyciemnienie szyb tylnych bagaznika oraz drzwi tylnych, czy tylko bagaznika. Renault mial dokladnie tak samo napisane i przyciemnione byly jedynie dwie szyby bagaznika :lol:
Komentarz
-
-
Ja widziałem w serwisie tego niebieskiego RSa i wydał mi się zdecydowanie bardziej granatowy niż na tych zdjęciach w galerii skody :roll: . A czerwonego widziałem w jakimś programie na TVN Turbo. I jeden i drugi mi się podoba :wink: . Tylko żółty mi nie pasuje...życie zaczyna się powyżej 4000 rpm
Komentarz
-
-
Problem jest taki, żę RS-ów nigdzie nie ma. Dzwoniłem do kilku salonów w wawie i nie mieli. Do poznania raczej nie pojadę zobaczyć jak kolor wygląd. Ten model trzeba kupować w ciemno. Dziś pojadę do salonu pomacać Elegance (bo tylko to mają) i zapya o te szyby
[ Dodano: Czw 19 Paź, 06 18:31 ]
właśnie byłem "na salonach". I tak. Obejrzałem czarną jakiegoś pracowinka stojącą na parkingu przed salonem (sam ją wypatrzyłem, nie wskazali mi jej) i wyglądała zupełnie normalnie. Jakieś tam drobne wady na lakierze były, ale żeby zaraz... Obejrzałem inne kolory w próbniku i ten niebieski mi nie podszedł, więc czarny zostaje.
Po drodze do dilera Pugów żeby się wyleczyć ostatecznie z 407. No i nawet byłem w szoku, jak łatwo mi przyszło się wyleczyłć. Nie powiem, z zewnątrz wygląda okazale, ale w środku jest ciasno!, zero różnicy na plus w stosunku do mojej Xsary, bagażnik malutki - jak na kombi to mikroskopijny. Wykonczenie bez przeżywki, raczej fajansiarskie. Co prawda to był model sprzed 2 lat z usyfioną beżową skórą, ale widać, że ta lalunia się brzydko starzeje. Miałęm okazję przejechać się HDI 2.0 136 KM. Nie wiem dlaczego na jazdy próbne puszczają taką drobną panienkę, strasznie nerwowa była. Najpierw jeszcze sobie poumizgiwaliśmy się troszkę dość sympatycznie, ale potem... Prawie, że na mnie nakrzyczała. Sprawdziłem osiągi, ale jak bozię kocham naprawdę lajtowo (jechałem max 130 km pustą wiejską drogą) i w końcu oddałem jej kierownicę i usiadłem z tyłu, bo już nie chciałem jej do końca wykończyć. W ogóle nie wyczuwałem tam żadnego turbo. Najpierw nie mogłem wyprzedzić cienkasa przez 2 km, bo z benzyny został mi odruch, żeby tego manewru nie rozpoczynać z 2 tys rpm na obrotomierzu, a jak cisłem gaz to strasznie wolno wchodził na obroty. Moja Xsara 1.6 110 KM jest dużo skoczniejsza. No ale Pug 407 waży pewnie z 1.5 tony.
Potem po drodze obejrzałem lagunę grandtour. Zero podjary. Stała 2.0 dci do jazd próbnych, ale nawet nie chciałem już próbować. Ciągnęło mnie do skody. Specjalnie te dwa franzuzy obejrzałem, żeby mieć poziom odniesienia, co do miejsca, jakości, estetyki, żebym potem nie żałował, a może jednak PUG byłby piękniejszy... Podejrzewałem, że skoda w bezpośrednim kontakcie wypadnie co najwyżej tak samo, jak te. Ale okazało się, że zaskoczyła mnie na plus!
A więc na koniec mojej krótkiej wycieczki trafiłem do salonu skody, gdzie przejechałem się Elegance 1.9 diesel, żeby obadać zawieszenie, hałasy, prowadzenie. Bo nigdy w życiu nie jechałem skodą (nie liczyć skody 120 mojego ojca w latach 90-tych).
No i powiem, że ten dizelek, to niczego sobie silniczek. Bardzo ładnie się zbierał. Jeździłem po Ursynowie, więc już nie tak szybko jak u mnie no wsi. Maksymalnie pewnie ze setką (chciałem sprawdzić jak jest wytłumiona, no i chyba ujdzie). To co mogłem sprawdzić i co występuje w RS wypadło generalnie na plus. Podobało mi się: - bagażnik w kombi, estetyczny po niemiecku uporządkowany kokpit, maxi dot, schowek na okulary, nawet radio w wersji stream nieźle grało. Fajne niemieckie autko. Z zewnątrz stonowane, wewnątrz schludne i porządne. Żonie napewno się spodoba, wziąłem jej folderek.
Jeny, ale ta fura mnie kręci!
Komentarz
-
-
Kolega Greszczyn jest właśnie po jeździe Rs'em
W jedynym słusznym kolorze :twisted:www.soft-car.pl
www.chiptuning-gdansk.pl
- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
- Wyłączanie DPF
- Hamownia Obciążeniowa
Komentarz
-
-
Kaszana
[quote="miecz"]Problem jest taki, żę RS-ów nigdzie nie ma. Dzwoniłem do kilku salonów w wawie i nie mieli. Do poznania raczej nie pojadę zobaczyć jak kolor wygląd. Ten model trzeba kupować w ciemno. Dziś pojadę do salonu pomacać Elegance (bo tylko to mają) i zapya o te szyby
[ Dodano: Czw 19 Paź, 06 18:31 ]
właśnie byłem "na salonach". I tak. Obejrzałem czarną jakiegoś pracowinka stojącą na parkingu przed salonem (sam ją wypatrzyłem, nie wskazali mi jej) i wyglądała zupełnie normalnie. Jakieś tam drobne wady na lakierze były, ale żeby zaraz... Obejrzałem inne kolory w próbniku i ten niebieski mi nie podszedł, więc czarny zostaje.
Po drodze do dilera Pugów żeby się wyleczyć ostatecznie z 407. No i nawet byłem w szoku, jak łatwo mi przyszło się wyleczyłć. Nie powiem, z zewnątrz wygląda okazale, ale w środku jest ciasno!, zero różnicy na plus w stosunku do mojej Xsary, bagażnik malutki - jak na kombi to mikroskopijny. Wykonczenie bez przeżywki, raczej fajansiarskie. Co prawda to był model sprzed 2 lat z usyfioną beżową skórą, ale widać, że ta lalunia się brzydko starzeje. Miałęm okazję przejechać się HDI 2.0 136 KM. Nie wiem dlaczego na jazdy próbne puszczają taką drobną panienkę, strasznie nerwowa była. Najpierw jeszcze sobie poumizgiwaliśmy się troszkę dość sympatycznie, ale potem... Prawie, że na mnie nakrzyczała. Sprawdziłem osiągi, ale jak bozię kocham naprawdę lajtowo (jechałem max 130 km pustą wiejską drogą) i w końcu oddałem jej kierownicę i usiadłem z tyłu, bo już nie chciałem jej do końca wykończyć. W ogóle nie wyczuwałem tam żadnego turbo. Najpierw nie mogłem wyprzedzić cienkasa przez 2 km, bo z benzyny został mi odruch, żeby tego manewru nie rozpoczynać z 2 tys rpm na obrotomierzu, a jak cisłem gaz to strasznie wolno wchodził na obroty. Moja Xsara 1.6 110 KM jest dużo skoczniejsza. No ale Pug 407 waży pewnie z 1.5 tony.
Peugeot waży wyraźnie ponad 1,5 tony. I rzeczywiście - jak na tą klasę auta i wymiary zewnętrzne - miejsca na tylnej kanapie jest zaskakująco mało.
Z kolei na konsoli środkowej jest od groma małych przycisków co bardzo mi się to nie podoba.
Do Poznania nie ma sensu jeździć oglądać koloru - chodziło o jazdę próbną, żebyś nie
stwierdził,że coś Tobie nie pasuje ( np. stwierdzisz, że osiągi są jednak za słabe ).
Czy CleioCars przedstawiło ofertę?
Komentarz
-
CC tak, dali ofertę, nominalnie niezłą. Ale po doliczeniu transportu + alarmu + blokady + felg, których oni nie dają, a które daje mi dealer wychodzi że są tylko o 4 tys. tańsi od polskiego dealera (mam konkretną i dobrą ofertę).
Dlatego chyba nie skorzystam z cc, tym bardziej że mam wątpliwości co do egzekwowalności gwarancji. Serwisy ponoć stają okoniem jak widzą samochód kupiony za granicą i mogą odesłać z kwitkiem.
[ Dodano: Pon 23 Paź, 06 14:10 ]
Zamieszczone przez Maicroftmiecz, Mam takie pytanie, dowiedz sie czy SUNSET – tylne szyby o wy½szym stopniu przyciemnienia (dotyczy ·kody Octavia Combi RS) to przyciemnienie szyb tylnych bagaznika oraz drzwi tylnych, czy tylko bagaznika.
Komentarz
-
-
tylko dobra wola serwisu decyduje czy uznaje gwarancje auta z zagranicy czy tez nie i tu moga byc schody z tego co sie dowiadywałem kiedyś każdą naprawe musza wysyłać do gwaranta czyli np do czech niemiec lub gdzie indziej wiąze sie to z tłumaczeniem wysyłką i kilkoma innymi trudnościami które są kosztami dla serwisu a nikt za to nie zwróci i z tego powodu krzywo patrzą na nowe auto z zagranicy sprowadzone na polskich blachach
czyli w skrócie każda naprawa gwarncyjna jest kierowana do wystawcy gwarancji czyli w polsce do Skoda Auto polska gdzie indziej do spółki córki
Komentarz
-
-
Kaszana
Zamieszczone przez djczastylko dobra wola serwisu decyduje czy uznaje gwarancje auta z zagranicy czy tez nie i tu moga byc schody z tego co sie dowiadywałem kiedyś każdą naprawe musza wysyłać do gwaranta czyli np do czech niemiec lub gdzie indziej wiąze sie to z tłumaczeniem wysyłką i kilkoma innymi trudnościami które są kosztami dla serwisu a nikt za to nie zwróci i z tego powodu krzywo patrzą na nowe auto z zagranicy sprowadzone na polskich blachach
czyli w skrócie każda naprawa gwarncyjna jest kierowana do wystawcy gwarancji czyli w polsce do Skoda Auto polska gdzie indziej do spółki córki
tak, że obowiązuje gwarancja europejska?
Znajomy sprowadził auto zza granicy ( nie Skodę ) i nie miał żadnych problemów z zaakceptowaniem gwarancji przez miejscowego dealera.
[ Dodano: Pon 23 Paź, 06 14:40 ]
[quote="miecz"]CC tak, dali ofertę, nominalnie niezłą. Ale po doliczeniu transportu + alarmu + blokady + felg, których oni nie dają, a które daje mi dealer wychodzi że są tylko o 4 tys. tańsi od polskiego dealera (mam konkretną i dobrą ofertę).
Dlatego chyba nie skorzystam z cc, tym bardziej że mam wątpliwości co do egzekwowalności gwarancji. Serwisy ponoć stają okoniem jak widzą samochód kupiony za granicą i mogą odesłać z kwitkiem.
Jeżeli różnica wynosi 4000 zł to rzeczywiście gra nie warta swieczki.
Ale te felgi to chyba dodatkowe, bo w RS są w standarcie ?
[ Dodano: Pon 23 Paź, 06 14:41 ]
Aha, wysłałem Tobie zapytanie na prv.
Komentarz
-
Kaszana, podkreślam że to jest tylko dobra wola serwisu a wiem że są serwisy które nie uznają i co im zrobić. a i jeszcze jedna ważna kwestia są to auta z nad bałtyckich krajów i one mają zupełnie inne wyposażenie niż u nas nie jedenokrotnie gorsze
[ Dodano: Pon 23 Paź, 06 14:42 ]
Kaszana, dodatkowo dali felgi stalowe na zimówki
Komentarz
-
Komentarz